Week 37 - 2018

Raske bilder

Polaroid Land Camera Model 95, fra 1948. Tilhører Preus museums samling

Raske bilder

Vi er så vant til å se fotografier med en gang vi har tatt dem, at vi ikke vier det en tanke. Men flere av oss husker også godt spenningen da vi åpnet konvolutten med feriebildene som hadde kommet i posten. Kodak gjorde i en lang periode stor suksess med sine kameraer for film fra og med slutten av 1800-tallet. Men i 1948 kom det et kamera på markedet som var annerledes. Det var det første kommersielt tilgjengelige Instant kamera som ble introdusert; Polaroid Land Camera model 95. Fotografiene fikk du med en gang, og det var magisk.

«Polaroid Corporation» er navnet på selskapet som utviklet dette og andre polaroidkameraer. Selskapet ble grunnlagt av Edwin H. Land som i 1939 hadde lansert polaroidbrillene med stor suksess. Mens familien var på ferie i 1943 spurte Lands 3 år gamle datter hvorfor hun ikke kunne se bildet faren tok av henne med en gang. Det var her Edwin Land fikk ideen til polaroidkameraet. De neste 40 årene sto Polaroid for teknisk og designmessig innovasjon og de fleste på 60 og 70-tallet hadde et polaroidkamera.

Øyeblikksbildet endret hvordan og hva vi tok bilder av. Nå var det ikke lenger de oppstilte motivet som ble i fokus, men det dagligdagse og man lekte seg med kameraet. Bildene kunne lett deles og bidro til å gjøre fotografiet til et sosialt medium. I tillegg hadde den en fin hvit kant nederst hvor fremkallingskjemikaliene befant seg, et perfekt sted for korte stikkord, evt. for å nummerere bildet; #1.

Høres det kjent ut? I dag er det Instagram som viderefører denne arven og fotografiet er og forblir sosialt og et viktig ledd i vår kommunikasjon.