Week 43 - 2018

Postkort fra en fotograf

Thera Mjaaland (1955-), Uten tittel, 1994. Tilhører Preus museums samling

Postkort fra en fotograf

Den 24. oktober var det verdens FN-dag og den ble markert flere steder i verden både på skoler og i barnehager. Dagen er blitt feiret siden 1948 og markerte FN-pakten som trådte i kraft 24.okt. 1945. Forente nasjoner ble opprettet for å hindre at grusomhetene fra andre verdenskrig skulle gjenta seg og behovet for å jobbe for en bedre verden for oss alle har ikke blitt mindre viktig i dag.

På dette bilder ser du 1.klassinger fra en skole i Tigray i Nord Etiopia. Et av barna titter litt oppgitt frem for seg, mens de to andre ser ut til å skrive for øyeblikket. Hvorfor et bilde av barn på en slik dag? Årets tema for FN-dagen er Menneskerettighetene som i år feirer 70 år. Menneskerettighetene ble et av FNs primære oppgaver da den var opprettet og i artikkel 26 står det at enhver har rett til utdanning. Det er barna som skal ta over verden. Dessverre har fortsatt ikke alle lik rett til utdanning i dag.

Bildet er tatt av den norske kunstneren Thera Mjaaland og er et postkort som hun i 1994 sendte til Leif Preus. Mjaaland var faktisk den første kvinnelige fotografen som stilte ut i det private Preus Fotomuseum stiftet av Leif Preus i 1979. I 1995 kjøpte Staten opp Preus private samling og dette var starten på Preus museum. Men det er en annen fortelling.