Week 38 - 2016

Pladen opbevares

Mr. Kilburn, Visittkortfotografi, ca. 1860-1870-tallet. Tilhører Preus museums samling

Pladen opbevares

 

"Help the aged 'cos one day you'll be older too- you might need someone who can pull you through  " synger den britiske popstjernen Jarvis Cocker og minner oss på at vi alle forhåpentligvis en gang skal bli eldre. Den 1.okt markerer FN den internasjonale eldredagen hvor det rettes et fokus på befolkningen over 60 år, en gruppe som er ventet å nå 1,4 milliarder innen 2030.  Hva vil det si å være eldre, og hva betyr det for den enkelte?

Hva tenkte denne eldre engelske damen på da hun ble foreviget på et visittkortfotografi en dag for over 100 år siden? Hva hun skal ha til middag, den politiske situasjon i England eller venninnen hun skal møte etterpå? Hun sitter med hendene i fanget sitt og ser forsiktig til høyre. Det var nok et alvorlig og sjeldent øyeblikk. Fotografiet kan være tatt på 1860-1870-tallet og kanskje er det det eneste fotografiet av henne? 

Disse små visittkortfotografiene, Carte-de-Visite var svært populære fra 1860-1920. Et kamera med fire eller åtte linser gjorde det mulig å fotografere flere motiver på en negativplate som igjen kunne kopieres i utallige kopier. Bildene ble deretter klippet og limt på små pappkort som kunne deles med venner og familie. Ofte er fotografens navn og adresse stemplet på baksiden av kortet og med informasjonen om at "Pladen opbevares for Efterbestillinger"  eller "Negatives kept".

Stemplet på dette fotografiets bakside er av Mr. Kilburn, 222 Regent Street, som vi antar er William Edward Kilburn (1818-1891) som hadde atelier på denne adressen. Han var først og fremst en kjent daguerreotypist, skal blant annet ha vært favorittfotografen til dronning Victoria og tok flere bilder av den britiske kongefamilien. 

Alderdom betyr og føles ulikt. Den 1.okt. er en anledning til å ta en telefon til noen du kjenner som i det minste er litt eldre enn deg. 

 

Flere Ukens bilde