Week 18 - 2019

Øyet som ser

Jaromir Funke, Z CYKLU CAS TRAVA, fra serien Time Persists, 1932. Tilhører Preus museums samling.

Øyet som ser

Storbror ser deg, eller er det det fotografiske øyet/blikket som trer frem i dette fotografiet av Jaromír Funke (1896-1945)? Funke var en tsjekkisk fotograf som pushet grensene for det moderne fotografiet blant annet ved å eksperimentere med lys og skygge. Funke var allsidig, og i løpet av sin karriere var han aktiv som en avantgarde fotograf, skrev teoretiske verk om fotografi og underviste som professor i fotografi både i Bratislava og senere i Praha.

I et bilde kan man lese inn så mangt og selv om dette surrealistisk inspirerte bildet viser detaljer fra en reklame for en optiker, kunne det vært aviser vi ser i bakgrunnen og øye kan tolkes som pressens blikk og årvåkenhet i samfunnet. Det ville i så fall passet utmerket med markeringen av den internasjonale dagen for pressefrihet den 3.mai i år. En viktig frihet som gir pressen mulighet til å fremsette kritikk og være vaktbikkje overfor myndighetene.

Funke selv produserte ofte serier med bilder, for han mente dette styrket bilde: «.. A series of several images - this is the correct task of photography - for it multiplies and augments its force...» Dette fotografiet er en del av serien Time Persists og trekkes her frem som et enkeltbilde. Ut av sin sammenheng og i en ny tid kan bilde få ny tolkning og betydning i betrakterens blikk.