Week 25 - 2016

Når murene faller

William Mikkelsen, Willy Brandt ved Brandenburger Tor, 10.11.1989. Tilhører Preus museums samling

Når murene faller

 

 

“Jetzt wächst zusammen, was zusammen gehört“

 

-          Det som hører sammen, gror nå sammen. Slik beskrev Willy Brandt (1913 -1992) hva gjenforeningen mellom Øst- og Vest-Tyskland betydde.

 

Berlinmuren delte Øst-Tyskland og Vest-Tyskland fra 13. august 1961 til 9. november 1989, altså i mer enn 28 år. Brandt var borgermester i Berlin da muren ble bygget, og han var forbundskansleren som ønsket skape relasjoner mellom øst og vest på 1970-tallet.

Dagen etter murens fall, 10. november 1989, samlet folk seg ved Brandenburger Tor for å feire. Blant dem var Willy Brandt.

 

Den norske pressefotografen William Mikkelsen (1946-) jobbet for Dagbladet da bildet ble tatt. Om øyeblikket forteller han:

 

“Det ble helt stille ved Brandenburger Tor da folk oppdaget hvem som var til stede. Folk hvisket til hverandre, og var stille, i respekt for mannen alle visste var «Herr Berlin». - Så begynte folk å rope Willy, Willy. Da kom tårene, de trillet ned over Willy Brandts kinn. Han var utrolig rørt. Da tok jeg bildet».

 

Artikkelen i Dagbladet hadde tittelen: «Den største dagen i mitt liv» og Willy Brandt selv fortalte at «Dette er den største dagen i Europa etter krigen. Som berliner har jeg aldri kjent et lykkeligere øyeblikk enn i dag».

 

Bildet ble kåret til Årets bilde i 1990. 26 år senere kan du se det på Preus museum under temaet «Makt og demokrati» i utstillingen «Fra Synsmaskiner til Instagram». Samtidig kan du benytte anledningen til å fundere over hva fotografiet har hatt å si for demokratiet, og hva murer har hatt å si for menneskeverdet.