Path arrow Discover the Exhibitions Path arrow Education Path arrow Image of the week Path arrow Lihkku Sámi álbmotbeivviin!

Week 6 - 2015

Lihkku Sámi álbmotbeivviin!

Marcus Selmer, En Finnegut i Vinterdragt fra Vadsøe, 1862-1870. Tilhører Preus museums samling.

Lihkku Sámi álbmotbeivviin!

Gratulerer med dagen!

6. februar er samefolkets dag. Vi gratulerer med dagen med dette bildet Marcus Selmer tok mellom 1862-1870. Selmer var opprinnelig dansk, men slo seg opp som Bergens store portrettfotograf. I tillegg avfotograferte han folkedrakter i hele landet, som ikke er portretter, men folkloristiske avbildninger av drakter. De skulle vise det som var typisk for det nylig frie Norge, og har utvilsomt preget vårt syn på norsk folkeliv.

 

Det gamle norske ordet for same var «finn», som på et tidspunkt hadde utviklet en sterkt negativ klang i manges ører. Samiske krefter tok et vellykket initiativ til å endre terminologien fra «finn» og «lapp» til «same» på 1920-tallet. Det ble den dominerende betegnelsen fra 1960-årene.

 

Den vesle samegutten er kledd i vinterdrakt. Bildet er nøye komponert og iscenesatt med en malt bakgrunn og et reinskinn, en bue og en lavvo som rekvisitter. Det er nok godt å ha en bue å støtte seg til, for lukkertiden er lang De røde rosene i kinnene og de fine fargene på drakten er malt på for hånd i etterkant. Øynene er også markert med pensel.

 

Et utvalg av Selmers bilder vil være å se på Wall of Fame fra 24. februar.