Week 14 - 2014

Leif Preus

Foto: Leif Preus, Filmfremkalling, Preus fotolaboratorium, 1970-tallet

Leif Preus

FREMKALLING

Husker dere?

Alle de forskjellige filmene, kassetter til Kodak Instamatic, dia film og fargefilm av ulike fabrikat. En rekke eksempler synes øverst i bildet.

Bildet er fra Preus fotolaboratorium og viser fremkalling av fargefilm. Preus Foto AS ble startet som en fotobutikk av Leif Preus i 1956. Butikken solgte kamerautstyr og tilbød både profesjonell fotografering og fremkalling av film.

Med støtte fra Horten kommune startet Preus et fotolaboratorium for fargefotografi på 1960-talet. Det fikk stor fremgang med fotobutikker over hele landet. Bedriften hadde ca 200 ansatte og 40 butikker på 1980-tallet.

Det digitale gjennombruddet kom ved årtusenskiftet og Preus Foto ble i 2007 kjøpt opp av Telebutikken. Det er i seg selv et bilde på hvordan den digitale verden, med mobiltelefonen i spissen, har overtatt markedet etter det analoge fotografiet. Nå fremkaller vi ikke lenger film, men finner bildene våre i mobilen, på dataen eller på nett. Mer sjelden er det at vi holder fotografiet i hånden.

Bildet er tatt rundt 1980 etter at Preus fotolaboratorium hadde flyttet til Elgstien. Dette, sammen med flere andre bilder fra Preus Foto AS, kan du se i utstillingen En Fotohistorie på Preus museum.