Week 47 - 2016

Kvinner og kort

Bolette Berg og Marie Høeg, Marie Høeg og en gruppe kvinner spiller kort i studioet, ca 1895-1903. Tilhører Preus museums samling. 

Kvinner og kort

Marie Høeg og Bolette Berg var portrettfotografer i Horten noen år rundt forrige århundreskifte. De tok helt vanlige portretter i studioet sitt, i datidens stil med bakteppe, søyler og planter.

Men helt ordinære var de ikke; Marie Høeg var en markant personlighet som kjempet for kvinners rettigheter. En serie bilder som var merket «privat» ble gjenfunnet rundt 100 år etter de ble tatt. Her poserer Marie Høeg i ulike roller som ikke ble ansett som egnet for kvinner.

Gruppeportrettet viser fire kvinner som spiller kort og drikker, en helt vanlig aktivitet for menn for hundre år siden, men ansett som upassende for kvinner. Marie Høeg er den med kort hår og sixpence, i ferd med å åpne flaska.  Det upassende blir et symbol på frihet til å gjøre som man vil.

Selviscenesettelsene er en lek med identitet, for lek er det mye av her. Men det er også en dypt seriøs utforskning av kjønnsroller. Bolette var sannsynligvis bak kameraet.