Week 9 - 2015

Kunstnere i det grønne

Hermann Krone, gruppeportrett av Dresdener Künstlergruppe, 1857. Tilhører Preus museums samling.

Kunstnere i det grønne

Det kan være krevende nok å fotografere grupper i dag. I 1857 krevde den lange eksponeringstiden at fotografen var en god regissør som kunne kontrollere sin gruppe. Den lille gutten lengst frem har ikke klart å sitte helt stille, det samme gjelder noen av herrene. Det var heller ikke så vanlig at fotografen forlot atelieret sitt for å gå ut i naturen. Kameraet var tungt, og det var mye utstyr som skulle med.
Men i dette tilfellet var det “Dresdener Künstlergruppe“ som skulle avbildes, og da måtte fotografen bli med ut i det grønne, Det er en nydelig komposisjon med både sittende og stående kunstnere samlet rundt teltet. Noen har måttet gå opp på haugen for at de skulle bli synlige i bildet, som blir som et tablå i et teaterstykke.   Mennene drikker vin og samtaler. Til venstre sitter en mann med skisseblokk for å forklare at det er en Künstlergruppe på tur.

Fotografen er Hermann Krone (1827-1916) som etablerte seg som dagguerrotypist 1851 i Leipzig, og som siden flyttet til Dresden og startet et fotoatelier der. Han ble også professor i fotografi ved den tekniske høyskolen.

Bildet er kopiert på saltpapir og kan sees i ”En fotohistorie” på Preus museum. Siden saltpapir er et et materiale som er følsomt for lys, kommer det til å bli byttet ut med en faksimile etter hvert.