Week 49 - 2014

Kaospiloten

Duane Michals, fra serien Chaos has its own logic. Tilhører Preus museums samling.

Kaospiloten

For fem år siden viste Preus museum en stor utstilling med bildene til amerikaneren Duane Michals.  I den sammenhengen ble bildeserien "Chaos has its own logic" kjøpt inn til museet. Dette er det andre bildet i en serie på fem. Kanskje, om du ser skjermen litt på avstand, kan du ane hva det er. Skal du forstå sammenhengen, må du se hele serien.

Duane Michals (f. 1932) startet sin karriere som kommersiell fotograf og tok bilder for ulike motemagasiner. Han jobbet også som filmfotograf.

I sitt kunstnerskap beveger han seg i en helt annen bildeverden som har en surrealistisk undertone. Selv om han har tatt mange portretter og enkeltbilder, er han mest kjent for sine bildeserier som kan ha ulike temaer som drømmer, illusjoner, skyld, speilinger og dualisme. Her har han som mål å skildre følelser eller stille filosofiske spørsmål, ofte komplettert med en håndskrevet tekst. På sitt helt særegne vis lykkes han med å skape sine egne små bildefortellinger.  

Det er et øye du ser på bildet, og denne helgen er det siste mulighet til å se resten av fortellingen før nye fotohistorier vises fra 25. januar på Preus museum.