Week 44 - 2013

Käthe Kollwitz

Lotte Jacobi, Portrett av Käthe Kollwitz, ca. 1930

Käthe Kollwitz

En fantastisk utstilling!

Noen ganger er man så heldig å se kunst som virkelig betyr noe. Den tyske tegneren og grafikeren Käthe Kollwitz (1867-1945) laget slik kunst. Hennes verk kan man se på Haugar Vestfold Kunstmuseum i Tønsberg for tiden – sammen med skulpturene til Ernst Barlach (1870-1938).
Kollwitz regnes som en av Tysklands viktigste kunstnere i første halvdel av 1900-tallet. Hvorfor ser man på Haugar. Få har greid å lage bilder som forteller om mennesker som lider under fattigdom, sult og krig med så mye sympati og medfølelse som henne.

I samlingen til Preus museum er dette portrettet av Kollwitz tatt av fotografen Lotte Jacobi (1896-1990). Hun begynte i familiebedriften i Berlin som fotograf etter endt utdannelse i 1927. Frem til hun måtte flykte fra nazistene i 1935 fotograferte hun mange betydningsfulle tyske kunstnere. Portrettet av Käthe Kollwitz viser en viljesterk og kanskje litt sorgtung eldre dame. Hun hadde opplevd å miste en sønn i første verdenskrig, samtidig som hun langt fra bare var opptatt av sin lille verden. Dette har Jacobi forstått å få frem ved å gå så nært.