Week 24 - 2016

Ikke gråte over spilt melk

Harold Edgerton, Splash of a Milk Drop, 1957. Tilhører Preus museums samling.

Ikke gråte over spilt melk

Vi er vant til å forstå umiddelbart hva et fotografi forestiller, fordi fotografiet ligner til forveksling det øynene våre observerer rundt seg hele tiden. Her oppfatter vi raskt en hvit kongekrone mot en rød bakgrunn. Eller er det egentlig det?

Fotografen er ingeniør og professor Harold Edgerton som produserte en rad spektakulære bilder som viser oss det vi ikke kan se. National Geographic kalte Edgerton for “mannen som gjorde at tiden stod stille“. Det bildet hans har fanget er en melkedråper som treffer et tynt lag med melk.

De mest kjente bildene hans, er de der han fryser bevegelse, bilder som fascinerer oss fordi han fanger det øyet ikke klarer å oppfatte. Han oppfant en egen teknikk der han fotograferte i et mørkt rom med åpen lukker slik at det var den elektronisk kontrollerte blitzen som bestemte hvor kort eksponeringstiden ble – og den kunne være på mindre enn en milliondels sekund.

Tenk på det neste gang du søler melk, at det som ender opp på bordet er mange små konge kroner. Da vil det være lettere å tørke opp.

Bildet kan du se i utstillingen «Fra synsmaskiner til Instagram»