Week 51 - 2014

Hvite drømmer

Anders B. Wilse, Roald Amundsen med sin hund paa ski, 1909. Tilhører Preus museums samlinger.

Hvite drømmer

Noen drømmer om en hvit jul, andre drømmer om Sydpolen.

Anders B. Wilse (1865-1949) dokumenterte det norske landskapet, folkeliv og næringer i de første femti årene av det forrige århundret, og han var en svært produktiv fotograf. På den måten er han vår viktigste visuelle kilde til denne perioden. Tidligere denne måneden ble arkivet etter Wilse tatt opp i Norges dokumentarv, og i 2015 feirer vi at det er 150 år siden Norges mest kjente fotograf ble født.

Det å bygge seg at navn og et image er ikke helt nytt. Wilse var en dyktig markedsfører. Han merket negativene sine med «Eneret Wilse» slik at det kom med på alle kopier. Amundsen var heller ikke helt villfaren på dette området. Det finnes fotografier av Wilse der han har fotografert Amundsen heltemodig poserende med ski og full Sydpolhabitt på snø og issvuller – innerst i Bunnefjorden (Oslofjorden).

Dette portrettet er mer dempet, her er Amundsen sporty kledd for en skitur på fjorden sammen med sin følgesvenn. Året etter kupper han Fram som han hadde lånt av Nansen, og seiler skuta så langt sør som det er mulig og blir den første til å nå Sydpolen for ganske nøyaktig 103 år siden. Planen ble holdt hemmelig, selv for mannskapet. Kanskje er det derfor han ser så lur ut på dette bildet?