Week 25 - 2022

Huset til Friele

Pernille Sommer, Haus of Friele, 2019. Avbildede personer bakerst fra venstre: Emma Fended (Victoria Lovheim), Maple Thorpe (Annie Sørvig), Daninova (Dan-Henrik Fonnes), Dana Lights (Håvard Thomassen), Paloma Jungle (Ruben Hansen), i midten: Jessica Fuckit (Espen Kvinge Tennebekk), foran fra venstre: Luna Palmer (Jenny Sandmo Ellefsen), Frøya Lights (Mathias Brattaule), Zelda Illusion (René Bjorheim). Preus museums samling

Huset til Friele

I dette gruppeportrettet ser vi en rekke representanter fra draggruppa Haus of Friele fra Bergen. Gruppa startet med et ønske om å skape et dragmiljø i Bergen og gruppa er oppkalt etter Kim Friele (1935-2021), som viet store deler av sitt liv til kampen for skeives rettigheter. Friele blir regnet blant de største forkjemperne for likestilling i Norge og er et forbilde for mange.

 

Dragtradisjonen er mangfoldig, og blir som regel definert som et midlertidig skifte av kjønnsuttrykk, det vil si å opptre som et annet kjønn enn det man identifiserer seg som, ofte for et publikum. For arbeidet med å etablere drag både i det skeive miljøet i Bergen, og med å formidle drag for et større publikum, ble Haus of Friele tildelt Regnbuedagenes pris for Årets Ildsjel i 2020. De har blitt en viktig og synlig del av det skeive kulturlivet i Bergen. 

 

I disse dager feirer vi Pride og flere skulle gått i parade i Oslo på lørdag for å feire, markere, glede seg, være rørt, føle seg stolt og kjenne på samholdet i at vi alle har rett til å være den vi.  Kanskje mange har sett det rørende tv-klippet av Friele som blir hyllet i paraden 2017? Som kjent har alle hus vegger og tak, men det er takhøyden det kommer an på. I huset til Friele er den høy.