Week 31 - 2016

Fryst hopp

Jim Bengston (1942- ), In the mountain near Jostedalen, Norway 10 august 1976. Tilhører Preus museums samling.

Fryst hopp

Bildet av den hoppende gutten er fra Jim Bengstons bok «Afterwords» som ble publisert i 1978. Fotografiet er fra Jostedalen, og gutten er en av Jim Bengstons to sønner. Boken er et resultat av at han fulgte blant andre sine sønner i løpet av to år fra 1974-1976. Sønnene var 4 og 6 år da prosjektet begynte.

Jim Bengston er en amerikansk fotograf som for kjærlighetens skyld bosatte seg i Oslo i 1970. Han regner seg som selvlært fotograf og arbeider innenfor den fotografiske dokumentartradisjonen «straight photography». Det betyr at han i liten grad arrangerer sine motiv.  En inspirator, mester og forbilde innen sjangeren er den amerikanske fotografen Robert Frank som er mest kjent for sin bok «The Americans».

Jim Bengtson har i løpet av årene blandet oppdragsfotografi og egne prosjekter. På slutten av 1970-tallet brukte han blant annet blits og polaroid i prosjektet «Slow motion» som ble publisert i 1986, også denne gangen med venner og familie som tema. Bildene var frosne øyeblikk av mennesker i bevegelser, et prosjekt som fikk en internasjonal oppmerksomhet. På 1990-tallet forlot han menneskeskildringene til fordel for det uendelige og uberørte landskapet, et prosjekt som ble til boken «Empty Landscape», 1996.

Jim Bengstons bøker finnes i museets i bibliotek, og bildet er utstilt under tema kunst i utstillingen «Fra Synsmaskiner til Instagram».