Week 4 - 2015

Fotobevis

Eadweard Muybridge, Animal Locomotion, Plate 621, 1887. Tilhører Preus museums samling.

Fotobevis

Hva er et fotografi og hva kan det være? Vi har stilt oss spørsmålet i arbeidet med jubileumsutstillingen som åpner i morgen 25. januar.

Fotografiet har mange ansikter og kan være flere ting på en og samme gang. For eksempel kan et bilde både være et eksperiment og bevis, og det kan være historie. Det kan også vise noe som øyet ikke kan se.

Eadweard Muybridge (1830 - 1904) var en engelsk-amerikansk fotopioner som blir husket for sine fotografier av dyr og mennesker i bevegelse, «Animal Locomotion» eller «dyrebevegelse». Hans fotoeksperimenter begynte i 1878 da han satte opp en rekke kameraer etter hverandre og lot en hest utløse dem da den løp forbi. Han ville bevise blant annet om en hest i galopp har alle fire beina oppe fra bakken samtidig.

Dette eksperimentet viste uomtvistelig for første gang det som intet øye tidligere hadde sett - at en galopperende hest løfter alle fire hovene.  Med bildebeviset vant han et veddemål og en stor sum penger. Rik ble han ikke, for eksperimentet hadde kostet ham det dobbelte. 

Siden søkte Muybridge et middel for å formidle sitt banebrytende arbeid. Zoetropen er optisk instrument som skaper illusjon av bevegelse, en såkalt synsmaskin. Ved å snurre på den, ble bildesekvensene hans til levende film

I jubileumsutstillingen «Fra synsmaskiner til Instagram» er du velkommen til å prøve en zoetrop, og se og oppleve fotografi fra ulike perspektiv.