Week 20 - 2018

Et møte mellom to kulturer

Samir M’kadmi, Elective affinity of causal relationships, 2007. Tilhører Preus museums samling

Et møte mellom to kulturer

Dette bildet forteller om et møte. Et møte mellom to kulturer: den norske og en annen. Hvorfra kan vi bare ane. 

2009 var et offisielt «mangfoldsår». Myndighetene ville at museer og institusjoner skulle fokusere på det norske samfunnets mangfoldige befolkning, og i større grad inkludere våre nye landsmenn. I dag kan det nesten virke som det motsatte er ønsket. 

Den gangen laget Preus museum utstillingen «Bakgrunn» og Samir M’kadmi var en av kunstnerne som ble invitert inn i museets arkiver. Det er flere samtidskunstnere som arbeider med arkivmateriale og på den måten forteller historier ved å gjenbruke eldre materiale. Billedkunstneren M’kadmi er født i Tunisia i 1956, har vokst opp i Frankrike og er bosatt i Norge. 

Det er ikke vanskelig å se at bildet er satt sammen av et gammelt sort-hvitt fotografi og et moderne fargefotografi. Det gamle ble tatt av fotografen Marcus Selmer på 1860-tallet og viser kvinner i en røykstue. De var nok opprinnelig skeptiske til fotografen, men M’kadmi klipper dem sammen med ryggene til kvinner som tydelig kommer fra andre himmelstrøk enn vår. En får håpe at damene blir mindre skeptiske til hverandre når de får snakket sammen en stund. Kanskje oppdager de at silkestoffer og bånd på bunadene kan ha kommet fra landene de andre damene representerer?