Week 31 - 2018

En stjerne på benken

Ukjent fotograf, Pinup/sigarettpakkefotografi av Marlene Dietrich, ca 1930-1940. Tilhører Preus museums samling

En stjerne på benken

Julen varer helt til påsken og etter påsken kommer fasten og når sommeren er over sier vi en, to, tre og så er jammen marsipanen kommet i hyllene på butikken. Sommeren er som regel kort her i Norge. I år har det vært mye fint vær og nå i august er det tida for å nyte sommeren for fullt. Hva med å legge seg ned på en benk, strekke på beina og tenke på noe fint? Slik som Marlene Dietrich på dette pinupfotografiet ser ut til å gjøre.

Dette var en tid hvor røyking og filmindustrien gikk hånd i hånd. Hollywoodstjerner ble betalt tusenvis av dollar for å røyke i filmer og stjerner som Marlene Dietrich, Bette Davis og Joan Crawford fikk alle utbetalt lønn fra de store tobakkselskapene. Fotografiet har lenge spilt en viktig rolle i tobakkens historie. Men dagens avskrekkende bilder står i sterk kontrast til dette lille pinupbilde fra -30/40-tallet. Slike små pinupbilder på ca. 6 x 3,5 cm, var i en periode vanlige å få med på kjøpet i den daglige sigarettpakken og Preus museum har en liten samling av disse.

Skulle august by på noen skyede dager, så husk at: "Mørke skyer er et tegn på at jorden trenger regn, den lever" slik Wenche Myhre synger og vi minnes på at naturen har sin syklus og at også høsten skal komme igjen og vinteren deretter.