Week 19 - 2022

En herre med bart

Berg & Høeg, Portrett av mann i kjole, 1895-1903. Preus museums samling

En herre med bart

Når man ser dette bildet, kan man fristes til å tro at det er fotografert i nyere tid, men laget for å se gammelt ut. Sannheten er at det er fotografert i Horten, en gang mellom 1895 og 1903. I denne perioden drev de to fotografene og kvinnerettsforkjemperne Marie Høeg og Bolette Berg fotostudioet Berg & Høeg i Torggata. Mange mennesker var på gjennomfart i marinebyen, og hadde behov for portretter både til fest, og for å hjelpe på minnet.

De to fotografene var godt skolerte, og fotograferte kunder til punkt og prikke etter datidens portrettkonvensjoner. Men de visste også å leke seg, og dette bildet er ett av glassplatene som på 1980-tallet som ble funnet i en eske merket «privat» - der de har iscenesatt både seg selv, venner og familie, og utfordret 1800-tallets kvinneideal og kjønnsroller. Bildet viser en av brødrene til Marie Høeg, kledd i kjole, kappe, en elegant hatt og en liten parasoll.

Preus museum feirer Skeivt kulturår med utstillingen Over regnbuen, som tar utgangspunkt i de private fotografiene etter Berg & Høeg. Du vil også få se nyere kamerabaserte kunstnere som utforsker det skeive i fotografiet. Velkommen til utstillingsåpning 28. mai!