Week 15 - 2015

En fortelling om april 1940

Album «Norge i krig» fotografert 1940 og satt sammen av Olav Tjønneland. Tilhører Preus museums samling.

En fortelling om april 1940

Det er 75 år siden det kom en krig til Norge vi aldri blir ferdige med. I Preus museums samling har vi to nesten like fotografialbum som minner oss om dette. Albumene er litt utenom det vanlige.

Begge albumene er laget av Olav Tjønneland og forteller historien han opplevde i de første aprildagene med krig i Norge. Han var en ung mann som uten tvil har forstått at han levde midt i en historisk tid. Slike album er ikke vanlige. Tjønnelands album er som en bildehistorie med korte tekster som forteller en sluttet historie. Vi vet at ved siden av de to vi har i museets samling, finnes det i alle fall et liknende på Hjemmefrontmuseet.

 

Olav Tjønneland var heller ikke noen hvem som helst når det gjaldt fotografi. Han begynte i 1939 å arbeide for Kodak og arbeidet også for Nerlien, som var Norges store importør av fotografisk utstyr. Han var medlem av Oslo Kamera Klubb og har gjennom sitt liv undervist utallige i å fotografere, i tillegg til at han reiste land og strand rundt med lysbildeforedrag.

 

Dette oppslaget i albumet antyder både strategiske samtaler og viser de alvorlige ansiktene til de unge soldatene, som ikke helt vet hva de har i vente. Vi er heldige i Norge som kan minnes en krig som er 70 år tilbake i tid, og ikke pågår i dag som i så mange andre steder ikke langt vekk fra oss.

Albumet finnes utstilt i museets jubileumsutstilling, og du kan bla i det i sin helhet på Preus museums side på Flickr.