Week 50 - 2013

Elisabeth Meyer

Elisabeth Meyer, Gården Solbø i Ål, Hallingdal, fra høyre Ola Olsen 96 år, svigerdatter og sønnesønn Ola H. Solbø, 9 år. De tre drev denne gården da sønnen til den gamle var død, 1942. Tilhører Preus museum, Elisabeth Meyers arkiv.

Elisabeth Meyer

Spennende med arkiv

Det som kan være ekstra spennende med å bringe et arkiv til liv, er at vi kan få nye historier og utfyllende kunnskap til det vi allerede vet.
Bildet er hentet fra arkivet etter Elisabeth Meyer, og av bildeteksten kan vi lese at de tre personene på bildet representerer tre generasjoner: Ola Olsen på 96, svigerdatteren hans og sønnesønnen Ola Solbø som her er ni år. Vi kan også lese at disse tre drev gården sammen etter at sønnen til den gamle var død. Bildeteksten er det Elisabeth Meyer selv som har skrevet.
Bildet var med i en artikkel A-magasinet skrev om Elisabeth Meyer i forbindelse med åpningen i september. En stund etter fikk vi en e-post fra niåringen på bildet, som nå var blitt en voksen mann på 80 år. Han forteller: «Jeg husker så godt den dagen. Min bestefar hadde laget ljå til meg, og holdt på å lære meg å slå. Plutselig hoppet en flott dame av sykkelen på veien nedenfor og kom opp til oss. Det ble en lang samtale, og hun t ok flere bilder. Artikkelen kom siden i Urd, som vi fikk tilsendt et eksemplar av». Han kunne også fortelle at faren ikke døde før ti år senere, men at han var lam fra livet og ned etter en arbeidsulykke, og dermed ikke i stand til å drive gården.