Week 05 - 2015

Drømmen om å sveve

NASA, An untethered walk in space, 1984. Tilhører Preus museums samlinger

Drømmen om å sveve

Romferder var lenge en drøm, men det var først på 1960-tallet det ble virkelighet. Det første mennesket i verdensrommet var russeren Jurij Gagarin som sirkulerte rundt Jorden 12. april 1961 ombord på Vostok 1. Siden var en milepæl i romkappløpet mellom USA og Sovjetunionen da det første bemannede romfartøyet Apollo 11 landet på månen 16. juli 1969.

 

Hvordan er det å sveve vektløs i verdensrommet, 100 meter fra romskipet uten noe som holder deg fast? Bruce McCandless var den første til å teste en MMU (Manned Maneuvring Unit) i 1984, og forteller at det var fascinerende, og at han hadde en fantastisk utsikt. Han var så overtrent til oppdraget at han kjente seg rolig og hele tiden følte at han hadde kontroll, noe den rolige pulsen hans også viste.

 

Fotografiet av bedriften var viktig – hvordan skulle NASA ellers kunne fortelle om fremgangen de hadde i sine romprogram? Flere av NASAs bilder er også ikoniske og forteller om en tid hvor fremgangen føltes ustoppelig og ressursene var uendelige. Bildet av det svevende mennesket kan skape et sug i magen også i dag, du ser det på Preus museums jubileumsutstilling.