Week 36 - 2016

Drømmefangeren

Rolf M. Aagaard, Portrett av Roald Dahl, uten dato. Tilhører Preus museums samling

Drømmefangeren

Den 13. september er 100-årsdagen til Roald Dahl – som riktignok døde i 1990. Dahl blir feiret over hele verden, men er litt vår egen. Han hadde jo foreldre fra Norge, og tilbragte mange somre her. Noen av de groteske figurene og hendelsene kan man spore tilbake til norske folkeeventyr, med sine store, dumme troll som spiser barn og ligner fjell – omtrent som Blodgulperen i den kinoaktuelle filmen SVK (Store Vennlige Kjempe). 

 

Dahl var vel en slags stor, vennlig kjempe selv; han var i hvert fall en lang mann, som man kan se av Aagaards portrett, om ikke alltid like vennlig. Men han var opptatt av at barns motstandskraft mot å slukes av kjemper og hekser. Barna må beskytte seg selv for at ikke individualiteten deres skal bli slukt, og de trenger foreldre som har gnist.

 

I bakgrunnen ser vi dueslaget i Dahls fantastiske hage (den blomstrende orkideen på bordet gir et hint om grønne fingre). I fuglehuset stod det store drømmefangere i karmene. For de som ikke er kjent med SVKs univers, er drømmefangere store glasskrukker som kjempene fanger drømmer i. 

 

Hva ville din drømmefanger vært fylt med?

 

Flere Ukens bilde