Week 50 - 2014

Det vi ikke kan se

Heinrich Eckert, Erste Röntgenaufnahmen, røntgenfotografi, ca 1896 – 1900. Tilhører Preus museums samling.

Det vi ikke kan se

I disse Nobeltider passer det fint å rette oppmerksomheten mot den første Nobelprismottakeren i fysikk i 1901. Prisen ble gitt til oppdageren av røntgenstrålingen, Wilhelm Conrad Röntgen.

 

Røntgenstråling er elektromagnetisk stråling som passerer lett gjenom menneskekroppen, og som lettere går gjennom vev enn knokler. Oppdagelsen av røntgenstrålene i 1895 er en av de største innovasjonene i den medisinske historien. Før 1895 kunne legene bare stille en diagnose ut fra det pasienten fortalte, og ytre kjennetegn.

 

I dag er røntgen digital og man kan raskere stille en diagnose, og man kan også oppdage sykdommer på et tidlig stadium. I dag brukes røntgen i en rekke områder på flyplasser og ved tollkontroll. Kunsthistorikere undersøker malerier, og tannleger oppdager karies.

 

Bildet av to fisk, en rotte, en frosk og en fugl er et av de første røntgenbildene som ble tatt av Heinrich Eckert mellom 1896-1900. Det er et vakkert og poetisk bilde, selv om det er tatt i vitenskapens tjeneste. Røntgenfotografi er et eksempel på et av de uendelig mange områdene der fotografi brukes. Originalbildet blir å se på Preus museum når Jubileumsutstillingen åpner søndag 25. januar neste år.