Path arrow Discover the Exhibitions Path arrow Education Path arrow Image of the week Path arrow Det interessante i det uinteressante

Week 48 - 2014

Det interessante i det uinteressante

Lewis Baltz, Svolvær, Norway #1, 1985, fra serien Continuous Fire Polar Circle. Tilhører Preus museums samling.

Det interessante i det uinteressante

Den amerikanske fotografen Lewis Baltz (født 1945) døde forrige søndag i Paris. Med ham er en liten del av fotohistorien gått inn i evigheten.

Baltz tilhørte den generasjonen som var opptatt av det menneskeskapte urbane landskapet. Han representerte det direkte, tilsynelatende objektive blikket som også så noe interessant i det tilsynelatende uinteressante. Han hadde vokst opp i Newport Beach, California, var inspirert av Edward Weston, 60-tallet og New Topographics.

 

Baltz ble hentet til Norge og et forsøk på å få i gang en fotobiennale i Lofoten i 1985. Det vakre landskapet var ikke noe for ham. Han visste ikke helt hva han skulle gjøre der, men fant til slutt en søppelplass i Svolvær der deltakerne fikk jobbe. Senere, i 1994, var han med på den store internasjonale fotoutstillingen som ble holdt i det nyåpnede Lillehammer Kunstmuseum i forbindelse med Olympiadens kulturprogram.

 

Lewis Baltz fikk stor betydning for en del norske fotografer, men fra portefolien «Continuous Fire Polar Circle» som er i Preus museums eie, er det ingen tvil om at også Norge fikk betydning for ham.