Week 36 - 2014

Den sjette planeten fra Sola

Saturn fotografert av romsonden Cassini 15. September 2006. (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute og Susanne Pieth, German Aerospace Center)

Den sjette planeten fra Sola

Saturn er den sjette planeten fra solen og har den laveste massetettheten av alle planeter i solsystemet. Den er så lav at den ville flyte på vann (på grunn av at planetens massetetthet er mindre enn vannets) hvis man hadde hatt et badekar som var stort nok til å legge den i. Saturn har vært kjent siden forhistorisk tid, men Galileo Galilei var den første til å observere den gjennom et teleskop. Det var i 1610, og han syntes det så ut som at planeten hadde to ører.

 

Dette flotte panoramabildet av Saturn er det første du møter i utstillingen The History of Space Photography på Preus museum. Fotografiet ble til ved å sette sammen 165 bilder tatt med Cassinis vidvinkelkamera i løpet av nærmere tre timer 15. september 2006. Fargene i bildet er generert ved å legge sammen bilder tatt gjennom ultrafiolett, infrarødt og klart filter, og så justere fargebalansen for å få tilnærmet naturlige farger.

 

Mens kjempeplaneten Saturn skygget for det blendende sollyset kunne romsonden Cassini studere planeten og dens ringer som aldri tidligere. Tidligere ukjente ringer ble oppdaget. Det er ikke sikkert skjermen yter vår egen klode rettferdighet, men studerer du bildet på utstillingen, vil du kunne skimte vår egen hjemplanet som en liten prikk til venstre rett over de lysende hovedringene.