Week 16 - 2019

Den enkleste veien

Oppslag fra Pencil of Nature, Henry Fox Talbot, 1844. Tilhører Preus museums samling. Foto: Andreas Harvik/Preus museum

Den enkleste veien

Den 23.april er verdens bok og opphavsrettsdag, en dag som markeres mange steder i verden blant annet for vise de uerstattelige bidragene bøkene er til utviklingen av menneskeheten. For det er fantastisk at vi kan sitte og lese noe som er skrevet på 1600-tallet, for ikke å snakke om å se fotografier i en bok fra tiden helt tilbake i fotografiets spede begynnelse slik som den første kommersielt fremstilte fotoboken, "The Pencil of Nature" som du ser et utdrag fra her. Boken er en av Preus museums skatter og et unikum med sine originale fotografier og fotogrammer. Boken ble publisert av William Henry Fox Talbot i 1844. Bildene er saltpapirkopier og fotogrammer som Talbot kalte Photogenic drawings.

På den oppslåtte siden ser vi en byste som forestiller Patroklos, som spiller en rolle i Homers epos Iliaden og i gresk mytologi er kjent som venn av Akilles. Ved siden av finner du en tekst hvor Talbot reflekterer rundt begrepet « there is no royal road to learning», som i grunn betyr at det er ingen lettvint vei for å lære noe. Talbot vrir litt på begrepet og sier jo det er en «royal road to drawing» der han tenker på begrepet fotografere som betyr å tegne med lys. Videre sier han at en slik metode en dag kanskje vil være mer kjent, utviklet og brukt. Og en ting kan vi gi ham rett i, det å fotografere, selv om det er svært annerledes enn hva Talbot gjorde i 1844, er noe vi alle gjør stadig vekk.

I dag eksisterer det i verden fremdeles cirka 40 kjente utgaver av boken og Preus museum er blant dem som har en i sin samling.