Week 2 - 2018

Bursdagsbilde

Ukjent fotograf, portrett av ung gutt (Léon Sauvage), 1850. Daguerreotypi. Tilhører Preus museum samling

Bursdagsbilde

Tidligere denne uka kunne vi gratulere med dagen til alle dere som liker å fotografere, ta bilder, knipse og snappe, som liker objektiver, linser, kamerahus, megapiksler og sølvsalter. 7. januar var det 180 år siden Daguerre viste sine fotografier til et målløst fransk vitenskapsakademi.

Sju måneder senere, 19. august, forklarte han prosessen i detalj for det samme akademiet. Det er denne dagen som regnes som fotografiets fødselsdag, selv om det var mange flere en Daguerre som eksperimenterte med vellykkede fotografiske prosesser både før og på samme tid. Oppfinnelsen skulle for alltid endre hvordan verden kan gjengis visuelt.

Helt fra starten hadde fotografiet en dobbeltrolle, både som et medium for kunstnerisk uttrykk, og som et kraftfullt vitenskapelig verktøy. Daguerre promoterte oppfinnelsen sin på begge fronter.

På daguerreotypiet ser vi (ifølge skriften på baksiden) Léon Sauvage som var femten og et halvt år da gjenskinnet av ham ble festet til sølvplaten i 1850. Den sorte teipen forsegler daguerreotypiet mellom glass og bakpapp slik at bildet ikke forsvinner bak et slør av oksidasjon.