Path arrow Discover the Exhibitions Path arrow Education Path arrow Image of the week Path arrow Blomstrende afrikansk suksess

Week 47 - 2014

Blomstrende afrikansk suksess

Sigurd Fandango, fra serien Afrikas tiår, 2010. Tilhører Preus museums samlinger

Blomstrende afrikansk suksess

20. november var det Afrikas industrialiseringsdag. Afrika er et kontinent i rask økonomisk vekst, men som fortsatt har store utfordringer med fattigdom. Ifølge FN er de største hindringene er manglende infrastruktur, lav produksjonskapasitet, begrensede investeringer og høye transaksjonskostnader.

 

I 2010 trykket Aftenposten en artikkelserie kalt «Afrikas tiår», om de positive endringene på det afrikanske kontinentet. Sigurd Fandango (f. 1986) fotograferte noen av suksesshistoriene til verdensdelen som ofte blir ensidig assosiert med fattigdom og nød.

 

Reportasjefotografiene hans er ikke ren dokumentar, men også regisserte portretter, med impulser både fra turisters minnebilder og fra samtidskunstnere som iscenesetter fotografier. Han bruker også bevisst sterke farger og lyssetting, som om bildene er reklamefotografi, slik at han vekker oppmerksomheten vår og får oss til å se et Afrika i vekst. Dette er mennesker som oss, og Fandangos fotografier bidrar til å bygge ned fordommer om at «vi» er annerledes enn «de».

 

På bildet ser vi Fredrick Apollo som viser fram den ene av de to jordvarmeanleggene som skaffer strøm og varme til drivhusene på den Fair Trade godkjente rosefarmen Oserian i Kenya. Blomsterdyrkingen har vokst til å bli en av Kenyas viktigste næringer, og kan være bilde på en industrialisering som er vellykket og nødvendig.