Week 21 - 2018

Blås i røyken!

Arne Iversen, Røyksignaler, 1974. Tilhører Preus museums samling

Blås i røyken!

Jeg blåser i det kan vi si, helst oppgitt eller irritert. På dette bildet tatt på Arbeiderpartiets landsmøte i 1974 ser vi Reiulf Steen blåse piperøyk på Gro Harlem Brundtland. Steen var kjent for å være en analytisk politiker opptatt av brobygging mellom generasjoner, men for noen var han for rød og radikal. På dette tidspunktet var han leder av Arbeiderpartiet og det stormet rundt han til tider og ikke minst da Brundtland i 1982 ble partiformann etter en intens maktkamp. Kanskje ikke rart at dette blinkskuddet ble kåret til årets bilde av pressefotografenes konkurranse i 1975.   

I starten ble ikke tobakksrøyk umiddelbart forbundet med risiko og helseutfordringer. Røyken var en større del av livet, i politikken, i debattene og i møte med andre. Kanskje tenker og prater vi annerledes med en røyk i munnen i det vi dveler, tar pauser,  og blåser ut? Mulig, men i 1973 var de alvorlige helsefarene ved tobakk godt kjent og loven om vern mot tobakkskader, på folkemunne kalt røykeloven ble vedtatt. Dog med visse unntak fra loven.   

Politikkens spill er fortsatt intens og til tider turbulent. Med det blåses ikke i, men jobbes derimot fortsatt med å få oss til å stumpe røyken og legge snusen på hylla.  I Norge er det blant annet kommet et forslag om å gjøre pakkene standardiserte og reklamefrie. WHOS medlemsland markerer siden 1988 den tobakksfrie dagen den 31.mai. Temaet for 2018 er tobakk og hjertesykdommer hvor det settes fokus på linken mellom tobakk og hjerte- og karsykdommer, inkludert slag. Det er det da heller ingen grunn til å blåse i.