Week 19 - 2016

Besøk hos fotografen

Ole Olvik, ukjent familie, ca. 1901-1903. Tilhører Preus museum.

Besøk hos fotografen

Kan vi prøve å forestille oss et besøk hos fotografen en gang tidlig på 1900-tallet? Den lille jenta på bildet ser rett mot oss, betrakterne. Hun vi kan anta er moren, ser smilende og forsiktig i den oppslåtte boken på bordet. Fotografen har nok instruert familien til å sitte på denne måten for å få et familieportrett både de og han ønsket. Det du ser er resultatet av møtet mellom fotografen Ole Olvik og en familie fra Haugesund. Et minne fra og for livet. 

Familie, relasjoner og tilknytning er viktig for alle mennesker og familiebilder er viktig for de fleste av oss. 15.mai er FNs internasjonale familiedag, som markeres for å understreke den viktige rollen familien har for det internasjonale samfunnet. Vi markerer dagen med et visittkortfotografi eller Carte-de Visite, en type bilde som ble så populært fra midten av 1850 og utover på 1900-tallet. 

Visittkortets suksess er antatt å ha startet med et annet familieportrett- ett av keiser Napoleon III, hans kone Eugénie og sønnen LouLou. Bildet var tatt i Paris 1859 av fotografen Disdéri, som tok patent på visittkortformatet i 1854.  Fordelen med visittkortet var størrelsen og at de kunne kopieres i mange eksemplarer. Fotografene kunne bruke et kamera med fire linser slik at man kunne få opptil fire ulike opptak på en glassplate. Disse platene kunne deretter kopieres og fotografiene ble montert på små visittkort på ca. 9 x 6 cm. Bildene ble delt og samlet i album.

Etter hvert tilbød flere fotografer billig fotografering og visittkortfotografiet ble tilgjengelig for flere. Men de adelige, kongelige og politikerne fortsatte å gå til fotografen for å kunne spre de små visittkortene av seg selv. Fotografiets påvirkningskraft er sterk, og det sies at Abraham Lincoln på et tidspunkt til dels skal ha takket sin fotograf, Matthew Brady, for valgseieren under den amerikanske borgerkrigen.

Familie kan være så mangt; bonusbarn, nye kjernefamilier, gode venner eller gode hjelpere. Kanskje kan vi bruke denne dagen til å støtte de som av ulike grunner er adskilt fra de som er viktige i deres liv? 

God internasjonal familiedag alle sammen!