Week 25 - 2018

Annas skjøre lokker

Anna Atkins, Cystopteris fragilis (skjørlok), ca. 1843. Tilhører Preus museums samling

Annas skjøre lokker

Visste du at det finnes nærmere 15000 arter av bregner i verden og 45 av disse her i Norge? Et medlem i denne bregnefamilien er skjørlok som botanikeren og fotografen Anna Atkins (1799-1971) har fanget i et cyantopi. Et cyantopi er en form for kontatkopiering det vil si et kameraløst fotografi. Atkins mente selv at dette gav et mye mer detaljert bilde av plantene enn hun noen gang kunne tegnet og hun brukte blant annet cyantopier til å illustrere bøker med alger. 
Det er vakkert og skjørt dette blå bildet av skjørlok, som et lite avtrykk av sommerens og årenes forgjengelighet. Naturen er vakker og livsviktig og den skal vi ta vare på! Til høsten viser Preus museum to utstillinger som begge ser på vår tids klimautfordringer.

Klimaforandringer kan være skremmende, men det er flere ting vi enkeltpersoner kan gjøre som kan utgjøre en forskjell. Kanskje du kan anlegge en liten kjøkkenhage og la maten på bordet være kortreist? Hvis du tar turen innom Preus museum i sommer så kan du se at vi har sådd og plantet grønnsaker utenfor inngangen.

Her kan du også se vakre små blå skilt laget av solbilder som har røtter i cyantopiet. Skiltene er laget av barn i Karljohansvern barnehage og hvis plantene får en fin sommer blir de god mat til høsten.