Path arrow Utforsk museet Path arrow Bibliotek Path arrow Bokåret 2019 Path arrow Katteportrettets far- Walter Chandoha

Katteportrettets far- Walter Chandoha

Er du en av de som søker opp kattevideoer på youtube om du har en mental regnværsdag? Det er noe oppløftende med de selvstendige og myke vennene vi deler hjem med og søker du opp katt på google så får du uendelig mange treff. Men lenge før Youtube, Instagram og livet på sosiale medier var det en fotograf som spesialiserte seg på katteportrettet; Walter Chandoha. 

Hans fotografier har frontet magasiner som Life og National Geographic, men bildene er også blitt synlig via reklame og hverdagens produkter som kattemat og lignende.

I denne boken får du se et utvalg av hans glamorøse bilder av katter; ofte fotografert med fargerik bakgrunn og betydelig bakgrunnslys. I boken er det også et intervju med Chandoha som snakker om det særskilte ved å fotografere og portrettere katter. Det gikk ofte en halv dag for at katten skulle føle seg trygg og bli vant til ham og hans kone Maria. Etterhvert roet katten seg ned, og Maria kunne la katten sitte alene. Deretter prøvde Walter Chandoha å fange kattens oppmerksomhet ved å lage underlige kattelignende lyder eller å slå lett på Rolleiflexens søker. I et kort øyeblikk kikket katten så opp og inn i kameralinsen og fotografiet gir oss øyekontakt med katten. En øyekontakt som han selv sier er helt essensiell for fotografienes hans.

Denne lille fargerike katteboken finner du i Preus museums bibliotek og er et lite must for de som ikke får nok av katter i livet, eller av søk på nettet etter disse selvstendige, egenrådige, søte, rare og myke skapningene.

« Cats are their own people and they´ll do what they darn well please.»

Walter Chandoha

Walter Chandoha, the cat photographer, Aperture 2015