Hullkamera og mørkerom

Det kan høres skummelt ut med mørkerommet, men vi lover at det ikke er det!

Mørkerommet er ikke helt mørkt, det er rødt lys der inne slik at vi kan se. Her får du utdelt en malingsboks som har et bittelite hull i den ene veggen, ellers er boksen helt tett. Oppi boksen putter vi et spesielt papir, som farges svart om det kommer vanlig lys på det.

Foran hullet har vi en liten lapp som tetter det igjen. Malingsboksen tar du med deg ut for å fotografere. Du finner ut av hva du vil ta bilde av – deg selv, en kanon, en bamse? Hele den lange museumsbygningen kan få plass inni det lille hullet! En voksen hjelper deg ute med å finne ut hvor lang tid lappen skal være borte fra hullet – det kan være noen få sekunder eller flere minutter, det kommer an på lyset og hva du tar bilde av.

Så tar du med deg boksen (kameraet) inn i mørkerommet igjen, og legger det hvite papiret (som fortsatt ser helt hvitt ut!) ned i en væske som kalles fremkaller. Da skjer magien! Bildet kommer sakte fram på papiret – uten farger og negativt, det vil si at det lyse er mørkt og det mørke er lyst. Så må bildet henge til tørk. De som jobber i mørkerommet lager en kopi av negativet ditt, slik at du kan komme tilbake og hente to bilder litt senere.

Vi skanner også negativene og laster dem opp til en egen side som samler bilder fra hele dagen tatt med hullkamera denne dagen: pinholeday.org

For barn i skolealder

Billett for alle aktiviteter: 50,-

Uten aktiviteter: Gratis inngang (for barn)