Vinnere Fotografiets dag

© Christine Heim, fra serien "Alopecia - en hverdag uten hår".

Følelsen av håp når håret igjen begynner å dekke skallen.

Hvert år på Fotografiets dag deles det ut priser i den Juryerte utstillingen. Her kan du lese hvem som vant og hvorfor!

Juryen hadde i år en vanskelig oppgave med å velge ut tre vinnere fra det store materialet. Over 200 bidrag skulle bli til et utvalg på femti fotografer. Ønsket har vært å vise ulike sjangre av fotografi, der viktige kriterier har vært nyskapning, kreativitet, godt faglig håndverk og forståelse for fotografi som kommunikasjon og estetisk uttrykk. Juryen ser at det var mange fine bidrag og veldig jevnt i toppen. Det var flere sterke kandidater og vanskelig å finne en klar vinner. Det var diskusjoner og flere forslag om hvem som skulle få førsteplassen. Valget falt til slutt på et prosjekt som skilte seg ut.

 

1. plass

Christine Heim

 

En kontrast til dagens bildeflom på Internett der selfies av vellykkede og vakre utgaver av oss selv dominerer. Bildene er vare og poetiske. De rommer en personlig historie og fotografiene fungerer fint både alene og som serie.

 

© Christine Heim, fra serien "Alopecia - en hverdag uten hår".

Vis utvidet bildetekst

Jeg opplever en følelse av å være gjennomsiktig uten hår. Identiteten jeg hadde gjennom håret mitt er borte og det er vanskelig å vite hvem jeg er nå.

© Christine Heim, fra serien "Alopecia - en hverdag uten hår"

Vis utvidet bildetekst

Håret gikk, håret kom tilbake og så forsvant det igjen. Den verste følelsen er å dra hånden gjennom håret og kjenne at det nok en gang faller av.

© Christine Heim, fra serien "Alopecia - en hverdag uten hår".

Vis utvidet bildetekst

Foreløpig lever jeg uten parykk og bruker sjerf eller lue hver eneste dag. Så fort jeg kommer inn døra hjemme river jeg det av så skallen får puste. Min hverdag er tildekket.

 

2. plass

Marianne Demmo

 

Seriens narrativ drar oss med på en reise, men Demmos bilder avslører ikke hvor hun tar oss med. Fotografiene vekker en følelse av å være fremmedgjort. Fint at hun blander svart-hvitt og farge, i tillegg til et spennende utvalg av ulike motiver som fungerer fint sammen som en serie.

© Marianne Demmo

© Marianne Demmo

3. plass

Roald Synnevåg

 

Gjennomført prosjekt i dialog med stilleben-sjangeren innen fotografi. Fotografiene oppleves som estetiske selv om motivene viser døde fugler og dyr. Håndverksmessig godt utført.

© Roald Synnevåg, Le mort

© Roald Synnevåg, Le mort

 

 

Hederlig omtale

(tilfeldig rekkefølge)

 

 

 • Raina Vlaskovska
  Fascinerende og absurde portretter med en klar egen stemme. Bra håndverk og fin kombinasjon med gammel teknikk (ambrotypi) og moderne motiver.

 

Raina Vlaskovska, Petko. Ambrotypi

 • Paddywax design/Martin Berge
  Vi ønsket å trekke frem et prosjekt som var laget for visning på sosiale medier og Martins Berges prosjekt er en god representant for hvordan digitale kanaler er en fin måte å vise større fotografiske prosjekter. Prosjektet skiller seg ut blant innsenderne både i forhold til formspråk men også omfang. Det er i tillegg godt gjennomført med mye humor og kreativitet.

© Paddywax Design, I make Faces: Trashlife

 

 • Isabelle Bacher leverer gode observasjoner av landskapet. Hennes fotografiske blikk forsterker følelsen av villmark og landsdelens karakter. Dyktig utført håndverk.

© Isabelle Bacher, Norge, mitt første år.

 

 

 

 • Kristin David-Andersen Øveraas viser oss vare personlige øyeblikk i nattlige eskapader.

 

© Kristin David-Andersen Øveraas

 

Vinner av publikumsprisen

Paddywax design/Martin Berge

Martin Berge aka Paddywax design stakk også av med publikumsprisen, med begrunnelser som "Fordi han blander humor med oppfinnsomhet", "Paddy er jo et geni som har gjort utrolig mye for den norske undergrunnsscenen", "Han gjør enkelt og greit hverdagslige ting artig. Smiler alltid av bildene hans. Og han setter sine spor der han går.", "Enkelt men genialt! Ser muligheter i hverdagen".

© Paddywax design, I make faces - Drainpipes

Vinner Instagramkonkurransen

@nibland

Publikum som bruker emneknaggen #fotografietsdag2015 er med på å konkurrere om et Instax mini kamera. Juryeringen gjøres kl 15 på Fotografiets dag, men bildene fortsetter å tikke inn også etterpå - sjekk ut flere gode bilder her

 

Premiene er sponset av Japan photo

 

 • 1. plass: Gavesjekk på XXL-fotoprodukter til en verdi av kr 5000,-
 • 2. plass: Gavesjekk på XXL-fotoprodukter til en verdi av kr 3000,- 
 • 3. plass: Gavesjekk på XXL-fotoprodukter til en verdi av kr 1000,-
 • Hederlig omtale: 4 premier til verdi av kr 600,- pr. stk.
 • Publikumspris til en verdi av kr 600,-
 • Vinner av Instakonkurransen #Fotografietsdag2015: Kamera til en verdi av kr 1000,-

Juryen har i år bestått av

 • Wenche Aune fra Norsk Selskap For Fotografi
 • Christina Leithe Hansen fra Forbundet Frie Fotografer
 • Stein Dahlsrud fra Norske Reklamefotografer
 • Arve Kjersheim fra Institusjonsfotografenes Forening
 • Linda Varpe fra Norges Fotografforbund
 • Hege Oulie fra Preus museum