Lennart Nilsson

Fotografier 1942 - 2002

2004
Fra 31.10.04
Til 16.01.05

60 år i livets tjeneste!

Norsk museum for fotografi - Preus fotomuseum åpner torsdag en utstilling som presenterer den verdensberømte svenske fotografen Lennart Nilsson. Både som pressefotograf og som vitenskapsmann har Nilsson gitt et betydelig bidrag til en forståelse av mennesket. Nilsson er mest kjent for sine fotografier av fostre i mors liv, som for første gang ble vist i Life i 1965. Hans bok ”Et barn blir til” er solgt i svimlende 50 millioner eksemplarer og publikum har nå en unik mulighet til å oppleve en utstilling med disse bildene i utstillingsform.
 
 

I utstillingen vil man ikke bare få se de kjente vitenskapsfotografiene, men også mindre kjente bilder fra kroppens indre, bl.a. de vibrerende stemmebåndene til operasangeren Birgit Nilsson og et helt nytt bilde av de ulike kroppsdelenes temperatur tatt med et varmekamera.
 
 Utstillingen viser hele bredden i Nilssons 60 år lange produksjon: portretter av kjente personligheter som Ingrid Bergman, Louis Armstrong, Nikita Krushtsjov og den svenske kongefamilien og pressefotografier som blant annet dokumenterer isbjørnjakt på Spitsbergen så tidlig som 1947 og Frelsesarmeens arbeid på 1960-tallet.
 
 Utstillingen inneholder ca. 150 fotografier og er produsert av Kulturhuset i Stockholm i samarbeid med kurator Hasse Persson, førstekonservator ved Hasselblad Center i Gøteborg.
 
 Hanne Holm-Johnsen
 konservator
 
 Utstillingen åpner søndag 31. oktober kl. 14.
 
 Åpningstider: tirdag-søndag 12-17

Lennart Nilsson

Rymdfararen, Spaceman, uten dato, foto: Lennart Nilsson