Erin Trieb

Erin Trieb

©Erin Trieb, Rojava, Syria, 18. august 2014

Unge YJP-rekrutter deltar i øvelser. Timeplanen er krevende og forutsetter disiplin: Nye rekrutter får seks timers søvn hver natt og blir vekt kl 4 på morgenen. Det er mange av jentene som aldri har deltatt i noen form for fysisk aktivitet før de blir med i YPJ.

 

Tusenvis av kvinnelige soldater kjemper en uoverskuelig farlig krig langs Syrias nordøstre grense. De er YJP eller Kvinnenes beskyttelsesenhet – en kvinnelig, frivillig kurdisk militærfraksjon i Syria som ble grunnlagt i 2012 for å forsvare den lokale befolkningen mot de dødelige angrepene ledet av Syrias president, Bashar Al-Assa, Al-Nusra-fronten og IS.

 

For kvinnene I YPJ og familiene deres, er kamphandlingene mer en overlevelsesstrategi enn en beslutning, det å velge å leve som en kvinnelig soldat gir en mulighet for kvinner til å spille en rolle mot tradisjonene i kulturen de kommer fra. Militante fra IS som tror de blir frarøvet en plass i himmelen dersom de blir drept av en kvinne, frykter mer å bli drept av en kvinnelig YPJ enn en mannlig soldat.

 

Sael Morad (20) sier «Vi kan gjøre akkurat det samme som menn kan. Kvinner kan gjøre alt, ingenting er umulig for oss»

 

@erintrieb

 

Mer info på dysturb.com • @dysturb