En fotohistorie

En fotohistorie
Fra 01.01.18
Til 31.12.21

Få et innblikk i fotografiets rike historie! Utstillingen gir kunnskap om de førfotografiske teknikkene der ideen om et bilde ble skapt, via den enorme bredden av eksperimentering og utforskning, til dagens digitale bilder.

Samlingen som Leif Preus bygde opp, og som Preus museum har videreutviklet, er av internasjonal svært høy kvalitet. Den viser hvordan utviklingen innen fotografiske prosesser og teknikker har formet hvordan vi kan ta bilder, hva vi tar bilder av, og hvordan fotografiet har formet vår oppfatning av verden vi lever i. Du vil få kjennskap i de framtredende prosessene og teknikkene i fotohistorien som har ført fotografering fra en arbeidskrevende og komplisert prosess, til vår tids digitale bilder som har gjort alle til fotografer.

Utstillingen vises i Sverre Fehns spesialdesignede interiør og inneholder en egen barneavdeling hvor vårt camera obscura er plassert. Her kan man oppleve det grunnleggende prinsipp for all fotografering, og føle den fascinasjon som har ført til fotografiets fødsel og utvikling.

Inne i vårt camera obscura kan du se landskapet utenfor museet projisert opp-ned på veggen. 

 

Den teknologiske utviklingen

Fotohistorien er relativt kort, men likevel svært innholdsrik med mange paradigmeskifter.

Økonomi er tett sammenbundet både med utviklingen av fotografiske prosesser og teknologi, og med fotografiets estetiske utvikling. Det har vært en kamp om å utvikle ideer som kan gjøre fotografiet billigere, mer nøyaktig og med størst mulig distribusjonsevne. Konkurransen mellom ulike teknikker og prosesser som startet ved fotografiets begynnelse i 1839, har resultert i den overflod av lett tilgjengelige bilder vi omgir oss med i dag.

Camera obscura som tegneapparat, ca 1835. Tilhører Preus museums samling.

Vis utvidet bildetekst

Camera betyr rom og obscura betyr mørk. I den ene veggen i rommet er det et lite hull. Når lyset kommer inn hullet, blir det som befinner seg på utsiden av rommet projisert som et bilde, opp ned og speilvendt, på den motsatte veggen. Dette er en boks som slipper inn lys gjennom et objektiv. Toppen av boksen består av en matt glassplate og innvendig er det et speil som sender bildet objektivet lager opp på mattskiven.

Her kan man legge et gjennomsiktig tegneark og lage en naturtro skisse. Dette er forløperen for det fotografiske kameraet som bruker en lysfølsom film istedenfor tegnepapir. Når lyset kommer inn i et mørkt rom gjennom et lite hull, blir bildet av det som befinner seg på utsiden av rommet projisert på den motstående veggen, speilvendt og opp ned.

Kunstnere brukte Camera obscura som hjelpemiddel til å tegne naturtro skisser før fotografiet ble oppfunnet.

 

Den estetiske utviklingen

Fotografiet har ikke kunnet hvile hele sin vekt på andre kunstretningers historie. Det har søkt å finne sitt eget estetiske språk, formet av kameraets begrensninger og forløst av fotografiets teknologiske utvikling: Fra de første formelle og stiliserte fotografiene, via Kodaks revolusjon og dets demokratiske eksperimentering til nåtidens bilder som kan sies å speile hele den estetiske utviklingen.

 

Polaroid SX-70, 1972. Tilhører Preus museums samling.

Vis utvidet bildetekst

Første sammenleggbare SLR. Kameraet har et filmformat på 9 x 11,5 cm og negativstørrelse 8 x 8 cm. Med optikk: 116 mm. Polaroid SX-70 revolusjonerte direktebildefotograferingen. Kameraet er et avansert speilreflekskamera som kan foldes sammen til en flat liten pakke. Designet var spesielt og filmen var den første med en ny type bildeframstilling. Det var det første systemet som produserte et ett-trinns direktefotografi.

Filmene lå enkeltvis i en kassett. Hvert bilde var en forseglet pakke som inneholdt negativ, kjemikalier og positiv. Bildet kom automatisk ut av kameraet og kunne sees i løpet av 2 minutter, men trengte noen minutter til før det fikk sitt endelige uttrykk. I filmkassetten var også batteriet som ga strøm til kameraet og blitsen. Kameraet er også kjent som ""Deluxe"

 

Hvordan ser fotografiet på verden? Hvordan ser verden på fotografiet?

Når den teknologiske utviklingen har bidratt til å gjøre prosessene ved å fotografere enklere, har dette bidratt til at bruksområdene til kameraet har utviklet seg. Fotografiets inntog i nesten alle aspekter av livet har ikke skjedd uten gnisninger og diskusjon. Fra Rodtsjenkos sovjet-propaganda på 1930-tallet til dagens kroppsideal er den teoretiske veien ikke så lang. Det finnes mange motiver og problemstillinger som siden fotografiets barndom har hjemsøkt dets tilsynelatende klare og objektive gjengivelse av virkeligheten.

 

Hva får jeg se?

Du vil få en gjennomgang av den teknologiske fotohistorien, fra tidlige optiske tegneapparater til dagens digitale fotografering. Et eget barnerom åpner opp for lek med optiske prinsipper, skygger, lys og speil, i tillegg til det før nevnte camera obscura.