Uke 2 - 2018

Hvem er den neste?

© Charlotte Haslund-Christensen, WHO'S NEXT?, 2012. Tilhører Preus museums samling. Installasjonsfoto: Andreas Harvik/Preus museum. 

Hvem er den neste?

Ved første øyekast ligner det mugshots, disse bildene som er beregnet til å tydeliggjøre ansiktstrekkene til en som er i politiets varetekt, i profil og rett forfra. Men Charlotte Haslund-Christensen har ikke fotografert kriminelle, hun har portrettert 40 LGBTQ-personer (Lesbisk – Gay – Bifil – Trans – Queer) i kjelleren på Københavns politistasjon. Hun har riktignok fotografert dem som kriminelle, slik de ville være i de 76 landene som kriminaliserer homofili.
 
Prosjektet har fått tittelen WHO'S NEXT? Som er inspirert av Niemöllers protest mot politisk apati i løpet av nazismens fremvekst før andre verdenskrig: "Først tok de kommunistene, men jeg brød meg ikke, for jeg var ikke kommunist ..."
 
Bildene er samlet i en bok-boks med 42 mugshots i politiformat i originale plastmapper. Bokboksen blir smuglet inn i regioner hvor LGBTQ-personer mangler grunnleggende menneskerettigheter. Haslund-Christensen undersøker hvordan fotografiet er med på å ramme inn og skape minoriteter, og lager et prosjekt som appellerer til solidaritet, samhold og respekt.
 
Diktet til Niemöller ender med: "Til slutt kom de for å hente meg. Men da var det ingen igjen til å bry seg".